Wanneer 30.000 schepen jaarlijks door een kanaal varen, is elke centimeter diepte van groot belang. Het Noord-Oostzeekanaal, ook bekend als het Kielerkanaal, is zo’n kritieke waterweg. Vanaf 2023 houdt Gebr. van der Lee het kanaal op diepte.
Het Noord-Oostzeekanaal (NOK) is de kortste verbinding tussen de Noordzee en de Oostzee. De 98 kilometer lange kanaal dat door het Duitse Sleeswijk-Holstein slingert is een onmisbare route voor de wereldwijde scheepvaart. Maar hoe blijft deze maritieme snelweg, die een tijdrovende omweg rond Denemarken vermijdt, in topconditie? Het Duitse ministerie heeft het grootschalig onderhoudsproject aan Gebr. van der Lee toevertrouwd. Zo kan het Noord-Oostzeekanaal zijn cruciale rol in de internationale scheepvaart blijven vervullen.
Het NOK-project is zorgvuldig opgedeeld in twee complexe percelen, elk met zijn eigen unieke uitdagingen. Perceel 1, dat Gebr. van der Lee uitvoert, richt zich op het herstellen en handhaven van de vereiste diepte van het kanaal. Dit is essentieel om ervoor te zorgen dat de duizenden schepen die jaarlijks door het kanaal varen, zonder problemen hun weg kunnen vinden.
Gedurende de komende twee jaar verwijdert Gebr. van der Lee maar liefst 4.000.000 m3 sediment, een gigantische hoeveelheid die gelijkstaat aan 1.600 olympische zwembaden. Het verwijderde sediment voeren we deels via persleidingen af. De rest van het sediment transporteren we naar stortvakken in de Elbe. Elk aspect van dit project is doordacht en gericht op het minimaliseren van de impact op het milieu, terwijl tegelijkertijd de efficiëntie wordt gemaximaliseerd.
Om deze uitdagende taak uit te voeren, zal Gebr. van der Lee haar eigen vloot inzetten. Deze bestaat uit de sleephoppers Mette-Maria, Marinus-G, Teunis Huibertus en onze ploegboot Monique. Deze schepen zullen 24 uur per dag, 6 dagen per week in bedrijf zijn. Zo baggeren we het kanaal niet alleen uit, maar onderhouden we de diepte die nodig is voor een vlotte doorgang van de scheepvaart.
Dit project is niet alleen een technische prestatie, maar ook een symbolische inspanning om een van Europa’s belangrijkste waterwegen open en operationeel te houden. Elke kuub sediment die wordt verwijderd, draagt bij aan de toekomst van de mondiale handel, waarbij de continuïteit en veiligheid van het Noord-Oostzeekanaal gewaarborgd blijven.